Не припаѓајќи на ниту една група во идното општество (познато?), ќе ја стави во групата „Divergent“, а нејзиниот живот во опасност. Во обидот да преживее ќе ја открие вистината за конспирацијата за уништување на сите од нејзината група.

Ѕвездата Шејлин Вудлин во фимот е придружувана од Кејт Винслет, Тони Голдвинг, Ешли Џад, Зо Кравиц, Меги Мајлс Телер и згодниот Тио Џејмс.