11 лица во Нигерија се изведени пред Муслиманскиот суд кој во следниве денови ќе одреди дали обвинетите се навистина хомосексуалци. Доколку обвиненијата се докажат, според шеријатскиот закон им се заканува смртна казна со каменување.

Геј активист, од Интернационалниот центар за репродуктивно здравје и сексуални права апелира дека правото на пресумпција на невиност е прекршено, а дел од обвинетите се претепани и измачувани од полицијата. Таквите обвинувања во интервју за BBC ги отфрли комесарот на Баучи, сојузна држава на северот на Нигерија каде се случуваат судењата.

Во затворите низ северна Нигерија, со исти обвинувања се наоѓаат 168 мажи од кои 38 се приведени во последниве месеци. Активистите за човекови права предупредуваат дека бројката ќе се зголеми повеќекратно по потпишувањето на Законот за забрана на истополови бракови и ЛГБТ клубови и здруженија од страна на претседателот Гудлак Џонатан.