Од рубриката, интересни и кул ЛГБТИ факти од минатото издвојуваме:

1. Во Египет, двајца мажи задолжени за маникирот на кралското семејство, Нианкнум и Кнумхотеп биле најдени закопани заедно, во заеднички гроб, сличен на оној во кои биле погребувани стрејт двојките. На надгробната плоча пишувало “Здружени во животот, здружени во смртта”. Тие живееле во 2400 година пред Исус па се верува дека се најстарата геј двојка забележана во историјата.

2. Некои историски геј и би личности сакале да ги претворат своите партнери во богови. Александар Македонски, сакал својот љубовник Хефестион, по неговата смрт да го назначи за бог, но, успеал само како божествен херој. Римскиот император Адриан, успешно го “унапредил” својот љубовник во бог, откако се удавил во Нил.

3. Грците не верувале во хетеро и хомосексуалност, туку во активни и пасивни лица.

4. Постоела група од 150 геј двојки од Теба, која ја победила спартанската војска и останала непобедена цели 30 години.

5. Зборот драг е акроним, кованица на Шекспир која значи Dressed Resembling A Gir, или облечен да личи на девојка.

6. Во 19ти век геј била жена проститутка, а геј маж, маж кој имал сексуални односи со многу жени.

9. САД веќе имале геј претседател. Претседателот Џејмс Бушанен бил во сексуална врска со идниот потпреседател Вилијам Руфус Кинг, а претседателот Ендру Џексон му се обраќал со “Госпоѓица Ненси” или “Тетка Ненси”.

10. Првата славна личност која се аутирала како геј е Били Хејнс, кој излегол од плакарот далечната 1933 година.

11. Џими Хендрикс во 1962 година се преправал дека е геј за да избега од војската.

12. Во шеесеттите, терминот AC/DC бил популарен назив за бисексуалец.

13. Првата отворено-геј кукла, бил Геј Боб, од 1977 година. Имал обетка на едното уво, а неговата кутија била во форма на плакар 😀