Десетмина маскирани напаѓачи упаднае на Меѓународниот фестивал на квир филм „Мерлинка“ во Сараево, Босна и Херцеговина, повредувајќи три особи. Меѓу гостите бил и познатиот босански геј активист Предраг Аздејковиќ кој добил удар во главата, меѓута не е повреден.

Нападот се случил вчера, околу 15 часот, во киното Критерион, каде што се одржувала манифестацијата, а истиот за порталот radiosarajevo.ba е потврден од сараевското МВР.

И покрај нападот, проекциите на фестивалот ќе продолжат во закажаните термини, но со дополнително приватно и полициско обезбедување.