Романски православни свештеници и оваа година не честат со нов календар со православна тема. Впрочем темата на овогодинешното издание на православниот календар е геј бракот. 12-те православни свештеници придружувани од мускулести модели ги красат страниците на овој календар.

Еден од организаторите, кој не сакал да го открие својот идентитетот изјавил дека ниту едно лице од календарот не е вистински свештеник, но дека се работи за луѓе од Православната црква, пријателски настроени кон ЛГБТ заедницата.

Романската Патријархија се огради од овој календар додавајќи дека моделите не се однесуваат како православни свештеници, продуктот е непристоен со очигледна намера да се клеветат и осрамотат православните свештеници и да се промовира и оправда сопствената идеологија.