Во интервју за Фокус, режисерката Софија Теодор ја обвинува поранешната влада за хомофобија, а како што вели не им смета Воинот на коњ, Александар Велики, кој во сите енциклопедии е опишан како бисексуален маж.

Меѓу трите сценарија кои биле одбиени од Филмскиот фонд било и сценариото за филмот “Јас знам дека таа ме сака” кој беше реализиран како што изјавила Теодор со помош на телевизиите, не дозволувајќи хомофобичната власт да ја попречува во својата работа.

Покрај “Јас знам дека таа ме сака”, во групата одбиени сценарија било “Розе Танга” – приказна за животот на еден травестит, одбиено како премногу перверзно, но и ова сценарио било снимано со помош на српскиот филмаџија Леман.

Третото сценарио за филмот “Идила”, кој исто така бил одбиен од Филмскиот фонд бил приказна за осамена пијанистка со латентни лезбијски желби.

Како што за Фокус изјавила режисерката Софија Теодор, единствено нешто за кое и е благодарна на поранешната хомофобична влада е што со нивното константно одбивање, успеала да стане многу посилна. Додавајќи дека се надева власта предводена од Зоран Заев да покаже поголемо разбирање за ЛГБТИ заедницата во Македонија.

Цело интервју