Во пресрет на гласањето во парламентот, Ана Брнабиќ, досегашен министер во владата на Вучиќ, јавно декларирана лезбијка, ја губи поддршката од пратениците за функцијата премиер.

Таа, изминатата недела беше номинирана од страна на претседателот Александар Вучиќ како мандатар за состав на новата српска влада, но, нејзината сексуална ориентација ги истенчи можностите да седне во премиерската фотелја.

Во исказ за медиумите, Вучиќ смируваше “се’ е во ред”. Брнабиќ најверојатно ќе успее да ги собере 126 потребни гласа од вкупно 250 пратеници, откако 100 пратеника на СНС дале поддршка за нејзината номинација.