Човекот кој во 2008 година финансики го подржа озогласениот California’s Proposition 8 што резултираше со забрана на истополови бракови во таа сојузна држава е назначен на функцијата извршен директор на Firefox.

Американскиот програмер и креатор на JavaScript, Брендан Еик, како што беше објавено во 2008-ма,  донирал 1000 долари за подршка на напорите за банирање на геј браковите во Калифорнија.

Хемптон Кетлин и неговиот сопруг Мајкал, сопственици на успешна американска компанија за софтвер веќе најавија бојкот на Firefox, како протест за назначувањето на Еик на таа позиција и во отворено писмо до компанијата изјавија дека ќе престанат со развој на апликации или тестирање на веб дизајни за Firefox.