Во исчекување на првите геј бракови во Англија и Велс на педагозите веќе им е наложено со помош на кои книги да им го објаснат геј бракот на децата во училиштата.

Приказната во книгата за двата геј принца почнува во една далечна земја каде принцот Берти не го интересираат принцезите. Неговата мајка, со желба да го ожени доведувала принцези од цел свет, но попусто. Принцот воопшто не бил заинтересиран. Но, се се променило со пристигањето на принцезата Меделин, која била придружувана од својот брат, принцот Ли. Тие се вљубиле, се венчале и биле проглесени за крал и крал, а кралицата конечно можела да се одмори. (Симпатично :))

„Крал и Крал“ (King and King), дело на Линда де Хан и Стерн Нејланд е една од препораките на училишната ЛГБТИ организација Educate and Celebrate за сите учители пред првите геј бракови во Англија и Велс кои треба да се случат овој викенд.

Порај оваа, огранизацијата ја препорачува и „Ова е наша куќа“ (This is our house) од Мајкал Розен и Боб Грам, книга која учи да се сподели тоа што го поседуваш со другите е позабавно отколку да го задржиш само за себе.

Ели Барнс, која работи за Educate and Celebrate и Schools Out за GayStarNews рекла „Ова е апсолутно можност зборот геј да се искористи во позитивен контекст, но и не само геј туку и лезбејка, бисексуалец и сите форми на транс“

This is Our House by Michael Rosen from Candlewick Press on Vimeo.