За прв пат во Македонија, кај 33-годишна транс-жена е извршена операција за промена на полот. Интервенцијата ја изврши тим на високи професионалци од областа предводени од професор др. Мирослав Ѓорѓевиќ.

Операцијата, која беше изведена во клиничката болница „Аџибадем Систина“, траела неколку часови, при што на пациентката и биле отстранети машките гениталии и формирано нов, женски полов орган.

Ваквиот тип на операции досега успешно се вршеа во соседна Србија. Цената за една ваква операција изнесува околу 200.000 српски динари (околу 1630 евра), од кои само една третина плаќа пациентот, а остатокот српскиот Републички Фонд за Здравствено Осигурување.

Подготовката за ваквиот хируршки зафат трае цела година. Во тој период пациентот е подложен на психијатриски надзор и анализа, која резултира со одлука дали пациентот е подготвен за ваков зафат, работа со ендокринолог, како и земање на хормонална терапија.

Како што наведе др. Мирослав Ѓорѓевиќ денешниот пациент е петтиот пациент од Македонија на кој тој има извршено промена на полов орган.